dinsdag 4 oktober 2016

Nu is het, het moment om te zorgen dat je volgend jaar je tuin minder water hoeft te geven.


Oeps en ineens was het alweer oktober....en daar ging mijn voornemen om minimaal eens per kwartaal een leuke inspirerende blog te schrijven. 
Gelukkig komt er een nieuw jaar met nieuwe kansen :-)

Het zal niemand ontgaan zijn, we hebben een erg droge maand september achter de rug en dat betekende op het einde van de zomer ineens water geven.
Hoe kan je er voor zorgen dat je minder hoeft te gieten?

Een plant heeft naast daglicht, de juiste temperatuur, zuurstof en voeding uiteraard ook water nodig om te groeien. Graag geef ik hierbij enkele richtlijnen over effectief en efficiënt water geven.
In Den Haag hebben we veel tuinen die bestaan uit zand- en zavelgrond. Dat is een bodemsoort die weinig tot geen water vasthoudt en snel uitdroogt. We weten allemaal dat in droge periodes de grond, ook na een forse regenbui  direct weer droog is.
Wat kan je nu doen om te zorgen dat je minder met al die zware gieters hoef te sjouwen?

Natuurlijk vang je zoveel mogelijk water in een ton op.
Water geven maakt je planten lui .Hoe minder je water geeft, hoe dieper de wortels moeten groeien om bij het water te komen en hoe minder jij hoeft te gieten. Dit principe werkt goed bij vaste planten zoals (bessen) struiken, kruiden en fruitboompjes.
Een uitzondering vormt de aanplant en pas gezaaide eenjarige groentes zoals sla, uien, peen, bonen. Deze groentes worden namelijk in hetzelfde seizoen geoogst. 

Bodemverbetering
\   Door het verbeteren van de bodem, kan je er ook voor zorgen dat de bodem meer vocht vasthoudt en je minder hoeft te gieten.

Het verbeteren van de bodem kan op verschillende manieren:
-      Verhoog het gehalte organische stof in de bodem. Hoe meer humus de bodem bevat hoe meer vocht er wordt vastgehouden. Kijk maar eens in het bos, daar zie je een donkere vochtige bodem. Je vergroot het aandeel van organische stof door het toedienen van compost. Wanneer je tweemaal per jaar een compostlaag van zo’n 2 à 3 centimeter aanbrengt, zorg je al voor een aanzienlijke verbetering van de grond.
-      Toevoegen van mycorrhiza’s aan de bodem. Dit zijn bacteriën die een verbinding aangaan met de wortels, waar door plantgoed beter en dieper wortelt.
-      Mulchen van de bodem. Kale (zand)grond droogt door de wind heel snel uit. Door het aanbrengen van een Mulchlaag bedek je de bodem. Hierdoor houdt de bodem meer vocht vast.  Er zijn voor de moestuin verschillende soorten Mulch geschikt. Zelf ben ik een voorstander van cacaodoppen, deze worden relatief snel zacht. Vooral tussen de aanplant van groente is dat prettig. Houtsnippers zijn erg grof en onttrekken veel stikstof uit de bodem. Dit zou ik niet zo gauw aanbevelen. Voor paden zijn houtsnippers wel prima geschikt.
-      Laat in de herfst en winter al het afgevallen blad van de bomen gewoon liggen. Op die manier is de gehele winter de bodem bedekt en houdt deze vocht vast. Aangezien er veel looizuurhoudend eikenblad valt wordt de bodem op deze manier in het voorjaar extra voorzien van kalk. Het blad dat nog niet is vergaan zou ik in maart verwijderen als de temperatuur gaat stijgen. Je kunt de bladresten natuurlijk ook door de bodem verwerken.
In de winter is het van belang dat je de bodem in de winter goed bedekt houdt met de
Mulchlaag. Dat scheelt veel water geven in het voorjaar en voorkomt de groei van onkruid.
-      Je kunt ook een eigen “watergeeefsysteem” maken. Dit kan heel eenvoudig door het ingraven van een paar emmers. Vul deze emmers met water, maak een strook jute (te koop in tuincentra) nat en graaf (niet te diep) deze ook in bij de planten die water nodig hebben. Door de capillaire werking zuigt de plant het water op uit de strook jute.

Hopelijk helpen deze tips zodat je in de toekomst minder met de gieters hoeft sjouwen!
Met groene groet,

Joost van der Spek

Geen opmerkingen:

Een reactie posten