zaterdag 12 december 2015

Ontwerp Manos Verdes wint zilver in competie Haagse Super SteenbrekerHet jaar loopt al weer ten einde en tot mijn grote schrik zie ik dat de laatste blog eind februari voor het laatst is gepubliceerd. Mijn goede voornemens ten spijt om minimaal eens per kwartaal een stuk te schrijven. De afgelopen maanden ben ik hard aan het werk geweest om het land een stukje groener te maken. Dit is heel mooi en dankbaar werk en dit wordt ook opgemerkt.

Zou mocht ik op donderdag 10 december namens een opdrachtgever de tweede prijs als Haagse Super Steenbreker uit handen van Jaquelien Stammeijer van zorgkwekerij Mens en Tuin in ontvangst nemen. Deze prijs is een stimuleringsprijs voor bewoners en/of organisaties die in 2015 van een stenen woestijn een groene oase hebben gemaakt. Duurzaam Den Haag is een initiatief dat deel uitmaakt van de landelijke campagne Operatie Steenbreek.

De Super Steenbrekerprijzen zijn dit jaar voor het eerst uitgereikt. Het ontwerp van Manos Verdes won deze prijs voor een tuin in de Steurendaal, een straat in de wijk Kraaijensteijn. Deze tuin is een mooi voorbeeld van een tegeltuin die in een groene oase is veranderd. Dit was ook de wens van de opdrachtgever. De Jury kende de tweede prijs toe met als argument het vergroten van de biodiversiteit. Met dit ontwerp is namelijk weer plek voor vlinders, bijen en vogels gecreĆ«erd. 

Jaquelien Stammeijer overhandigd de prijs


De tuin na de renovatie, borders vol met beplanting en een grasveld voor de kinderen.

De oorspronkelijke situatie met veel bestrating

De eerste prijs ging naar een echtpaar dat eigenhandig het steen uit de tuin heeft gebroken. De derde prijs is uitgereikt aan de buurtmoesttuin van Multicultureel Ontmoetingscentrum in de Schilderswijk. 
In 2016 wordt deze prijs opnieuw uitgereikt.

Ik wens je hele mooie feestdagen en een heel groen 2016 toe.
Met groene groet,


Joost van der Spek
Aangesloten bij de ecologische vakgroep Wilde Weelde
2 opmerkingen: