zondag 13 januari 2013

Verstilling in de winter

Eindelijk is het echt winter. Het vriest, en op sommige plaatsten sneeuwt het ook. Niet iedereen kan het waarderen, maar persoonlijk wordt ik er erg gelukkig van. 

Heempark H.J. Bos in Den Haag
De winter is een periode die zowel voor de natuur als voor ons als mens van belang is.
Het is letterlijk tijd voor verstilling. De natuur staat ook even stil, behalve het ijs groeit er nu niets. Planten en struiken die aan het uitlopen en zelfs al aan het bloeien waren, zijn hier mee gestopt.

In een tijd waar we geneigd zijn om altijd maar door te gaan, te rennen en te vliegen van de ene afspraak naar de andere, nemen we zelden meer de tijd om even stil te staan en echt naar ons zelf te kijken.
Nu de natuur even een periode van rust heeft aangenomen, vraag ik je om hetzelfde te doen. Sta eens stil bij je eigen leven. Er ligt nog bijna een maagdelijk jaar voor je. Wat wil je bereiken, wat zijn je doelen voor 2013? Maar ook op dieper niveau. Wat is jouw levenspad, hoe wil je verder groeien?

Een beuk, Fagus sylvatica

Voor sommige mensen lijkt de bovenstaande foto een stel takken, deze boom hoeft nergens over na te denken. In het voorjaar loopt hij weer uit en wordt wat hij moet zijn, een beuk. Dit geldt ook voor jou. Straks mag je ook weer te bloei komen en zijn wie je bent. Ik geloof dat je levenspad vast ligt, zoals deze kale boom automatisch weer uitgroeit tot een beuk, kan jij in het komend voorjaar uitgroeien tot wie je behoort te zijn.

Ik daag je uit om deze winterperiode te benutten om eens stil te staan bij wie je bent en hoe je verder wilt groeien. 
Als je dit helder hebt voor jezelf, dan kan je zodra de vorst verdwenen is, je plannen voor verdere groei gaan zaaien zodat deze plannen komende zomer volop in bloei staan en je een mooie oogsttijd tegemoet gaat. 
Mocht je hier begeleiding bij willen, dan kan je daarvoor contact met me opnemen.

Voor nu wens je een mooie en vruchtbare verstillingsperiode toe.

Mooie wintergroet,

Joost van der Spek
www.manosverdes.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten